SÍLA OKAMŽIKU

1 . 10 . 2023

Problematika syndromu demence je stále více aktuální a do podobných situací se dostává rostoucí počet pečujících. Týká se to i vás?

Dcera: „Tatínku, co jsi měl dnes dobrého k obědu?“

Tatínek: „Vždyť jste mi žádný oběd nepřinesli!“ V hlavě se mu přitom honí myšlenka: „To bych si určitě pamatoval. Když si to nepamatuju, tak to znamená, že jsem asi nejedl.“

Dcera: „Ale ty už jsi obědval. Podívej, v kuchyni jsou prázdné a špinavé talíře.“

Tatínek: „Prosím tě nechte toho, já vím svoje! Mám hlad a nic jsem nejedl, určitě jste mi zase nic nedali.“

Dcera: Tváří se podrážděně a hlavou se jí honí myšlenka: „Chtěla jsem si s ním povídat a on na mě takhle…“

I taková, zdánlivě obyčejná diskuze mezi dcerou a otcem může v důsledku vyvolat zklamání a negativní pocity a emoce na obou stranách. Tatínek je nazlobený na dceru, myslí si, že se o něj špatně stará a nedá mu ani najíst. Dcera se cítí dotčená a smutná z toho, že se snaží jak nejlépe umí, aby měl tatínek vše, co potřebuje, nemluvě o tom, že má doma navíc dvě malé děti a musí chodit do práce.

Říkáte si, že tyto a podobné věty důvěrně znáte, a že vám nejsou cizí? Ocitli jste se už několikrát v roli dcery, manželky, vnučky, syna, manžela, vnuka… a nevěděli si rady, jak svému blízkému vysvětlit, že se věci mají jinak? Člověk, který pečuje o svého blízkého žijícího s demencí a neví, jak s ním správně komunikovat, se do takových situací může dostávat pravidelně. Po nějaké době se může cítit vyčerpaný, nepochopený, podrážděný, někdy až zlý nejen na sebe, ale i na svého blízkého.

Uvědomujeme si, že problematika syndromu demence je stále více aktuální a do podobných situací se dostává rostoucí počet pečujících. V první polovině roku 2024 pro vás připravujeme, v rámci projektu SPOKO Pobeskydí, svépomocné skupiny a přednášky zaměřené na toto téma. Projektové aktivity jsou realizovány a financovány z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Zaměstnanost plus.

Neboť kvalitní péče o blízkého úzce souvisí s kvalitní péčí o sebe sama a sebevzděláváním.

V případě zájmu o některou z našich akci nebo o pomoc v tíživé sociální situaci vám bližší informace ochotně poskytnou naše sociální pracovnice (kontakty).

Přehled nejbližších nadcházejících akcí pro pečující naleznete zde.

 

Článek pro Vás připravila Mgr. Hana Adamčíková.