Příprava strategie rozvoje Pobeskydí

13 . 2 . 2007

Brzy budou v každém z pěti mikroregionu Pobeskydí svolána veřejná pracovní sezení, na kterých budete mít možnost se vyjádřit ke směru, kterým by se náš region měl v příštích letech vyvíjet. Termíny a místa jednotlivých setkání budou upřesněna.

Historicky první plánovací období Evropské unie, jehož části se Česká republika mohla aktivně zúčastnit, je minulostí. Řada projektů podpořených z evropských finančních zdrojů byla podána a realizována i v našem regionu. Navázání užší spolupráce mezi mikroregiony, podnikateli a neziskovými organizacemi vyústilo v roce 2004 ve vznik Místní akční skupiny Pobeskydí. Místní akční skupina následně uspěla se svými rozvojovými záměry ve všech dosud vyhlášených programech typu LEADER. Získané peníze podpořily realizaci 37 projektů s celkovým rozpočtem 50,3 mil. Kč. Hodnotit tuto etapu lze jistě různě. Snad ještě významnější než množství získaných dotačních prostředků bylo posílení institucionálního prostředí, vnitřní organizovanosti, vzájemné důvěry a spolupráce.

S novým programovacím obdobím let 2007 až 2013 jsou spojena značná, mnohdy až nereálná, očekávání. Přestože územní rozvoj spojujeme především s aktivizací vnitřních zdrojů (zejména lidských), dlouhodobá podfinancovanost venkova vytváří z evropských fondů patrně rozhodující zdroj pro obnovu regionu.

Proto je žádoucí tyto prostředky v co možná největší míře využít a na budoucí čerpání se důkladně připravit. V současné době pracovní tým Místní akční skupiny Pobeskydí připravuje strategický plán rozvoje území, o kterém předpokládá, že bude zahrnuto do její působnosti v Programu rozvoje venkova. Jedná se o území obcí, jež jsou členy pěti svazků obcí (tzv. mikroregiony), a to Sdružení obcí povodí Stonávky, Sdružení obcí povodí Morávky, Mikroregionu Žermanické a Těrlické přehrady, Zájmového sdružení Frýdlantsko-Beskydy a Sdružení měst a obcí povodí Ondřejnice. Cílem je dosažení shody o stavu regionu, ovlivnění jeho dalšího vývoje a získání potřebných prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. Přípravy strategického plánu se mohou zúčastnit všichni občané. V každém mikroregionu budou svolána veřejná pracovní setkání, ze kterých vzejdou rozhodující podněty pro další rozvoj území. Informace o setkáních budou zveřejněny na informačních plochách obcí a na webových stránkách MAS Pobeskydí.

Programovací období má svůj vlastní cyklus, vyhlášení prvních grantových výzev operačních programů lze očekávat nejdříve v létě tohoto roku. Již nyní je však důležité rozpracovávat chystané projekty do takové podoby, aby je bylo možné v okamžiku patřičné výzvy bez obtíží podat.