Příprava projektu a Žádosti o dotaci

10 . 3 . 2011

Aktualizace článku: 2. 10. 2012

 

Prvním krokem přípravy projektu je prostudování Pravidel IV.1.2, Metodiky pro tvorbu Fichí a specifické podmínky opatření IV.1.2 platných pro danou výzvu (respektive kolo příjmu registrace na SZIF). Po vyhlášení výzvy jsou základní informace shrnuty ve fichi (specifický dokument MAS).

Před podáním žádosti o dotaci si žadatel připraví stručný popis projektu (řešené problémy, předmět, cíle a výsledky projektu) vč. rozpočtu, který využije při vyplňování žádosti o dotaci, potřebné přílohy a současně si vyřídí všechna relevantní povolení (zejména stavební povolení, ohlášení stavby či jiné opatření stavebního úřadu). Při přípravě rozpočtu doporučujeme u stavebních prací již připravit si předem položkový stavební rozpočet dle RTS a.s. Brno. U většiny projektů jsou dalšími způsobilými výdaji rovněž výdaje na vybavení, služby, příp. zpracování dokumentace.

Přípravu žádosti o dotaci a kompletaci příloh je možno konzultovat se zaměstnanci MAS nebo využít připravovaného školení. Žádost o dotaci je samostatný dokument, ve kterém se uvádějí základní údaje o žadateli, popis projektu a jeho výsledky, výdaje projektu a další údaje důležité pro hodnocení projektu. U všech projektů je jednou s povinných příloh žádosti o dotaci platný doklad o osobách oprávněných jednat jménem žadatele (např. statut a jednací řád, volba statutárních zástupců, u obcí zápis o volbě starosty/stky a zápis z posledního zasedání, ze kterého je patrné, že nedošlo ke změně apod.).

U projektů, jejichž předmětem jsou stavební práce nebo pořízení stabilní technologie, se přikládá stavební povolení, ohlášení stavby nebo jiné opatření stavebního úřadu, dále technická dokumentace (ověřená stavebním úřadem přikládaná ke stavebnímu povolení, ohlášení stavby nebo jinému opatření stavebního úřadu) nebo půdorys stavby (dle předmětu projektu), nebo restaurátorský záměr či obdobnou dokumentaci obnovy kulturních památek.

Podle charakteru projektu se dále přikládá:
- doklad, že předmět dotace je kulturní dědictví venkova (např. výpis z registru kulturních památek, rozhodnutí zastupitelstva obce) a závazné stanovisko k obnově objektu kulturního dědictví vydané stejným orgánem (u projektů obnovy kulturní památky),
- stanovisko MŽP, vodoprávního úřadu územně příslušné i kraje, stavební povolení či ohlášení k vodnímu dílu (u projektů vodohospodářské infrastruktury),
- čestné prohlášení de minimis nebo prohlášení o zařazení podniku do kategorie malých či středních podniků (dle zvoleného režimu podpory),
- další přílohy specifické pro danou fichi a zvolené výdaje (blíže o přílohách v Metodice pro tvorbu Fichí a specifické podmínky opatření IV.1.2).

Seznam všech příloh naleznete v příslušné fichi a Metodice pro tvorbu Fichí a specifické podmínky opatření IV.1.2.

Žádost o dotaci a přílohy předkládá statutární zástupce na sekretariátu MAS Pobeskydí ve dnech určených ve výzvě. Pokud statutární zástupce nemůže žádost o dotaci předat osobně, vytiskne a podepíše čestné prohlášení (příslušná část žádosti) a vystaví osobě odevzdávající žádost plnou moc (příklad plné moci ke stažení). Po příjmu žádostí následně bude kontrolována jejich úplnost, přijatelnost a administrativní správnost. V této fázi může být žadatel vyzván k doplnění. Z přijatelných (a administrativně správných) žádostí vybere výběrová komise, složená ze zástupců členů MAS, na základě preferenčních kritérií (stanovených ve fichích) žádosti o dotaci na realizaci projektů, které nejvíce splňují stanovená kritéria a přispívají tak k plnění Strategického plánu LEADER (výchozího dokumentu pro vyhlašování výzev a realizaci projektů typu LEADER v Pobeskydí). Pokud žádost projde následnou administrativní kontrolou na Státním zemědělském intervenčním fondu, bude s žadatelem podepsána dohoda o poskytnutí dotace. Před realizací je nutno provést zadávací řízení na dodavatele dle platného zákona a pravidel programu. Po realizaci projektu, na základě žádosti o proplacení výdajů a kladných výsledků kontroly na místě, bude dotace proplacena. Výstupy a výsledky projektu je nutno využívat k účelu uvedenému v žádosti po dobu vázanosti projektu na účel (5 let od podání žádosti o proplacení).

Související články:

13 . 3 . 2015

28 projektů dokončených v roce 2014

V průběhu roku 2014 jsme spolu s realizátory (příjemci dotací) naplnili Strategický plán Leader MAS Pobeskydí v rámci Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 osmadvaceti dokončenými projekty. Celková hodnota těchto realizovaných projektů činila 27,89 mil Kč, dotace 16,6 mil. Kč.

16 . 11 . 2011

Registrace vybraných žádostí na RO SZIF v Opavě - Výzva č. 5

Dne 25. října 2011 proběhla na Regionálním odboru Státního zemědělského intervenčního fondu v Opavě registrace vybraných žádostí z Výzvy č. 5 MAS Pobeskydí.

22 . 9 . 2011

Obnovená komunikace, chodník, nová hřiště - vše díky LEADERu

V průběhu měsíce září jsme se zúčastnili několika kontrol na místě u zrealizovaných projektů LEADER zaměřených na životní prostředí a infrastrukturu, občanskou vybavenost a rozvoj zemědělského podnikání.

16 . 6 . 2011

Registrace vybraných žádostí na RO SZIF v Opavě - Výzva č. 4

Dne 17. června 2011 proběhla na Regionálním odboru Státního zemědělského intervenčního fondu v Opavě registrace vybraných žádostí z Výzvy č. 4 MAS Pobeskydí.

2 . 5 . 2011

Veřejná prezentace projektů – upozornění pro žadatele

V týdnu od 6. do 10. června 2011 se uskuteční veřejná prezentace projektů podávaných v rámci Výzvy č. 4 MAS Pobeskydí.

1234