Národní konference VENKOV 2010

1 . 12 . 2010

Ve dnech 23.–25. listopadu se konala v Lázních Bělohrad Národní konference VENKOV 2010 na téma Rozvoj venkova po roce 2013.

Národní konference VENKOV 2010 se konala ve dnech 23.–25. listopadu v Lázních Bělohrad. Seminářů a diskusí se zúčastnili zástupci pořadatelů za MZe ČR náměstek ministra zemědělství PhDr. Juraj Chmiel, CSc. a vrchní ředitel sekce rozvoje venkova Ing. Pavel Sekáč; za Spolek pro obnovu venkova ČR místopředseda JUDr. Radan Večerka; za Agrární komoru ČR její president Ing. Jan Veleba; za Královéhradecký kraj hejtman Bc. Lubomír Franc; za Národní síť MAS ČR Bc. František Winter. Z hostů byli přítomni a přispěli svými přednáškami k formování závěrů konference za MMR ČR Ing. Jiří Vačkář, vrchní ředitel sekce regionální politiky a Ing. arch. Kamila Matoušková, dále několik zahraničních hostů, jako např. zástupce Národnej sietě rozvoja vidieka Slovenskej republiky Ing. Michal Strnál, Kirsti Oulasmaa za LAG Rieska ve Finsku, Tomislav Panenič z Chorvatska.

Zaznělo zde mnoho nových myšlenek a byla nastolena řada témat, které hodnotily současné postavení venkova a zamýšlely se nad budoucností venkovské politiky po roce 2013. Konference nastínila hlavní trend, který by měl směřovat k rozvoji venkova metodou LEADER na všech úrovních a do všech budoucích programů a účastníci konference se vyslovili pro nový samostatný evropský fond na podporu místní ekonomiky a občanských služeb na venkově. Na konferenci zazněl také apel k vytvoření „aliance užší spolupráce tří partnerů“ – Agrární komory ČR, Spolku pro obnovu venkova ČR a Národní sítě MAS ČR pro prosazení nové politiky venkova a zemědělství po roce 2013. Podrobnější informace naleznete na internetových stránkách konferencevenkov2010.nadorlici.cz a případně na stránkách pořadatelů.

29. 11. 2010, Věra Kratochvílová
Zdroj: Zpravodaj venkova 11-2010