Exkurze v Horním Rakousku

5 . 10 . 2009

Ve dnech 9. – 11. září 2009 se zaměstnanci MAS Pobeskydí zúčastnili cesty nad projekty udržitelného rozvoje, tzv. Steinbašské cesty.

 

Po celou dobu naší návštěvy nám zprostředkovával svoje zkušenosti a znalosti bývalý pan starosta města Steinbach a. d. Steyr a iniciátor uvedené cesty Ing. Karl Sieghartleitner. První seminář "Úvod do sídelního a regionálního rozvoje regionu" se konal v lázeňském městečku Bad Hall, kde jsme si také prohlédli Muzeum řemesel s mimořádnou výstavou "Masopust - 5. Výročí", lázeňský park i termální lázně.

Druhý den se konal seminář „Global Marshall Plan – zprostředkování místního, regionálního a globálního spolupůsobení“ ve městě Steinbach a. d. Steyr. Toto rakouské městečko trápily chátrající budovy obchodů, opuštěné výrobní haly a odliv obyvatel již od konce 60. let minulého století. Ve spolupráci všech politických stran a s podporou obyvatel zde vyhlásili program znovuoživení – v letech 1986-2004 pak realizovali 60 projektů jako např. nové byty z průmyslových hal, které si mohli zájemci koupit, nebo renovace staré fary, z níž vzniklo centrum cestovního ruchu celého mikroregionu, muzeum kovářství i byty pro zaměstnance v hospodářských budovách fary a sídlí zde také místní akční skupina LAG Nationalpark Kalkalpen Region. Prohlédli jsme si využité prostory nad jednou z pěti kotelen na biomasu (štěpku z místních lesů) pro sbírku betlémů z celého světa, muzeum nožů. Steinbach získal i evropskou cenu za obnovu vesnice. V současné době se ve městě koná proslulá atrakce Steinbašský advent, který ročně navštíví 20 až 25 tisíc návštěvníků a na jeho organizaci se podílí 400 místních obyvatel. Pozdravit nás přišel také současný pan starosta Steinbach a. d. Steyr pan Dr. Christian Dörfler, který se představil jako pokračovatel díla pana K. Sieghartleitnera.

Poslední den naší zahraniční cesty jsme navštívili seminární hotel a současně sídlo SPES Zukunftsakademie (akademie budoucnosti) ve Slierbachu. S jejími aktivitami nás seznámil DI Alexander Hader. Jednou z aktivit, která přímo navazuje na Steinbašskou cestu, je pomoc při zavádění a realizaci místní agendě 21 ve Slierbachu a okolí. Prohlédli jsme si místní projekty cestovního ruchu, výrobnu sýrů v areálu místního kláštera a školy, kde jsme rovněž navštívili velkolepou výstavu jídla a pití.

V krásném prostředí pod Alpami, jsme shlédli mnoho příkladných a úspěšných projektů realizovaných místními lidmi.

 

Exkurze v Horním Rakousku