2. Mezinárodní konference na Slovensku

6 . 12 . 2010

Zaměstnanci MAS Pobeskydí se zúčastnili ve dnech 1. a 2. prosince letošního roku 2. Medzinárodnej konferencie Národnej sietě rozvoja vidieka SR v Senci.

Konference pod názvem „Skúsenosti z implementácie Programu rozvoja vidieka SR 2007 – 2013 a podpora národnej a nadnárodnej spolupráce v rámci Osi 4 Leader“ se konala v Hotelu Senec. Se svými příspěvky vystoupili: Ján Beňadik, pověřený zastupováním generálního ředitele Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, který mimo jiné shrnul přehledy podaných a schválených projektů jednotlivých výzev a předpoklady vyhlášení výzev následujících období. Pan František Winter, předseda Národní sítě místních akčních skupin ČR přednesl prezentaci Celostátní síťě pro venkov ČR. Následovaly prezentace o postupech v programu PRV – Leader, zástupců SZIF Praha, slečen Lenka Zárybnická a Jana Bartošová. Zástupce Agentúry pre rozvoj vidieka, paní Malvína Gondová, hovořila o aktivitách NSRV SK v roce 2010 ve vztahu k ose 4. Leader.

Zástupci Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ĺubomír Bene, Marek Halčík a Daniel Ferenčík ozřejmili postupy výběru, autorizace a kontroly projektů. Dalším přednášejícím byla paní Ingrid Kociánová, Odbor rozvoja vidieka MPaRV SR, která se zaměřila na pravidla projektů spolupráce s jejich nejnovějšími změnami. Ze zástupců místních akčních skupin se ujali slova paní Miroslava Kubaliaková z MAS Malohont, Jiří Krist z MAS Opavsko, Tomáš Šulák z MAS Moravská cesta. Přínosem konference bylo seznámení se s průběhem realizace, úskalími spojenými s realizací projektů i nastínění další cesty a možností v realizaci společných projektů MAS ze Slovenské a České republiky.

6. 12. 2010, Věra Kratochvílová